Hundmassör.eu

Din hundmassör i Borås

Fakta om Hundmassage

Redan den grekiske filosofen Flavius Arrianus (92 - 175 e.kr?) rekommenderade helkroppsmassage för hundar, då han iakttog hur den kunde stärka benen, göra pälsen mjukare och rensa ut hudens orenheter.

Vad är hundmassage?

Hundmassage kan ges för att skapa välbefinnande för hunden och för att förebygga skador genom att muskler hålls spänningsfria.

Massage ges med mycket gott resultat också för att snabba på läkningsprocessen i skadade muskler. När massage ges under läkningsprocessen kan muskeln lättare behålla sin smidighet då bindväven som alltid bildas i skadade och orörliga muskler minskar vid massage.

Den kan också hjälpa till att mjuka upp muskler som får arbeta extra mycket. En hund med höftledsproblem eller artros exempelvis, kommer att belasta vissa muskler extra hårt för att kompensera för sin svaghet i de partier som berörs av problemet.

Till det kommer att massagen för hundar har en mycket rogivande effekt och kan hjälpa överaktiva hundar att bli lugnare.

Som hundmassör försöker jag hjälpa dig att lokalisera problemet på din hund eventuellt har muskulärt - eller för att ge din hund förebyggande behandling för att hålla din hunds muskler fria från onödiga spänningar och på så vis minska skaderisker eller för att ge hunden en behaglig massage som ger kroppen välbefinnande och avspänning. Massagen ges på hundens villkor vilket betyder att det inte får ske med tvång.

En hundmassör skall alltid fråga om din hunds allmäntillstånd innan massage ges. Hundmassörer arbetar med att bearbeta muskler men är inte utbildade för att behandla din hund medicinskt som en veterinär. Om det krävs veterinärvård kommer du att rekommenderas att tala med din veterinär innan en massagebehandling ges till din hund.

Det finns idag genom vissa försäkringsbolag, på veterinärs inrådan, möjlighet till ersättning för hundmassage. Fråga din veterinär och ditt försäkringsbolag om detta kan vara aktuellt för din hund.

Vad händer rent kroppsligt när din hund får massage?

Blodcirkulationen ökar när hunden får massage. Näring och syre transporteras på det viset effektivare ut till hundens muskler, bindväv, benvävnad och inre organ. Detta gör att läkningsprocessen i exempelvis en skadad muskel eller sena går snabbare.

Blodtrycket sänks lokalt genom att muskelspänningen släpper och blodet kan cirkulera bättre genom muskeln. Blodtrycket sänks också genom att hormonet oxytocin frisätts. Oxytocin verkar i parasympatiska delen av nervsystemet, det vill säga lugn-och rodelen.

Denna del är viktig i kroppens uppbyggnad då det påverkar utsöndring och immunförsvar.

Hunden kommer ner i varv och kan slappna av och läkning stimuleras.

Lymfcirkulationen påskyndas. Lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret. Lymfsystemet har också en viktig funktion genom att det transporterar bort slaggproduketer och överblivna proteiner. När lymfcirkulationen ökar stärks hundens immunförsvar.

Ledvätskan stimuleras vid en behandling, där man gör lätta passiva rörelser i leden.

Spänningar i muskler löses upp och blodet och syret kan åter strömma genom muskeln. Och smärtor i muskeln kan minska.

Oxytocin, som är ett lugn och ro hormon utsöndras i kroppen vid massage och en djup avslappning ges. En vila som är nyttig för all läkning och återhämtning. Detta ger också stressade och nervösa hundar en chans att gå ner i varv och spända muskler får tillfälle att slappna av.

Hundmassage kan användas i flera olika syften som för till exempel tävlings-, avkopplings- eller rehabiliteringsändamål.

Fördelarna för hundar är i princip detsamma som för människor. Massageterapi har många fysiologiska effekter på patienten i fråga. Så tidigt som i början av 1800-talet genomfördes olika djurförsök i syfte att dokumentera dessa effekter som, bland annat, inkluderar följande:

Förbättrad cirkulation, ökad utsöndring av endorfiner, förbättrad kondition och uthållighet, underhåll av balans och hållning, avkopplande och spänningslättande, förbättrar attityd och mentalt fokus, påskyndar utdrivning av toxiner samt skadeförebyggande genom öka rörelseomfånget och göra musklerna smidigare.

Att massage inte är ett substitut för veterinärvård är något som man alltid ska ha i åtanke. Dock kan det, i kombination med medicinsk vård, hjälpa till att förbättra återhämtningen i många medicinska fall. När det gäller hundar kan det lindra åldersrelaterade problem, minska muskelspänningar, ömhet, spasmer och andra svagheter samt minska kronisk smärta, artrit m m genom utsöndring av endorfiner.

Icke att förglömma är det emotionella välbefinnandet som massagen dessutom kan skapa. Hundmassörer arbetar ofta med hundar för att lugna hyperaktivitet, oro och nervositet.

Hundmassage är en förebyggande & friskvårdande behandling som bl.a ger:

Ökad blodcirkulation

Påskyndar lymfcirkulationen

Sänker blodtrycket, hunden blir mindre stressad och nervös

Hunden utsöndringsorgan påverkas

Muskler och senar blir elatstiska

Frisk glansig päls

BOKA DIN HUNDMASSÖR I BORÅS

TESTA OM DIN HUND KAN FÅ GRATIS HUNDMASSAGE

Dela gärna hemsidan så fler hundar får unna sig hundmassage - Tack

Helt rätt! Låt djungeltrumman gå.

Ju fler som känner till Hundmassör.eu desto roligare.